Teclat piano anònim del s. XIX

El lloc és íntim, color vermell, familiar. Han posat cadires, tantes com hi caben. El meu home (m’agrada dir-li així) s’afanya a deixar-ho tot impecable: l’harmonització està feta, ha acabat d’afinar, a veure si aguanta, a veure si no es desafina cap nota, posa la tapa i el faristol, col·loca el tamburet, s’ho mira, dubta. L’Erard nascut l’any 1884 ha de sonar impecable, ha de respondre a la voluntat i al bon gust de la pianista. És la Miriam Gómez Morán (www.miriamgomezmoran.com), una dona d’aspecte afable i cara de bona persona. Chopin i Liszt*. Un programa no gens fàcil de tocar ni d’escoltar. Arriba, amb un vestit blau fins als peus, sòbria i bonica. Seu. El director del museu, en Romà Escalas, presenta el concert, la concertista. Ella presenta la música i el piano; paraules, so, gest, expressió. Ens porta del més senzill al més complexe amb tranquil·litat i amb passió, amb tots els matissos. Transmet el seu enorme amor pel que fa i per tot allò que l’envolta, respecte, delicadesa, tacte. És un plaer escoltar-la, veure-la, observar els braços, les mans, les celles… 

Ha parlat d’espiritualitat i passió a la música de Liszt, sembla que ara ens faci una demostració pràctica. Ella és la música que toca. Forta, contundent, íntima. El ball de Mefistòfeles, l’infern de Dante, l’amor de Paolo i Francesca da Rimini. Ho és tot. I ens convenç per anar-hi amb ella, per ser-hi i viure-ho tot de primera mà. Fa cantar el piano, donant-nos a tastar el caràcter de cada nota, i cada nota ens trasllada allà on ella vol.

Se sobreposa als detalls d’alguns que han oblidat tancar el mòbil i que corren el perill de ser abandonats a l’infern, i finalment decideix tornar-nos a tots al pacífic auditori, a la sala dels grans instruments de teclat. 

Aplaudiments i bravos per a un gran concert en una petita sala.

*Les obres: Nocturn nr. 1 opus 9 i Variacions brillants, de Chopin; Vals de Mefistòfeles nr. 4 i Fantasia quasi sonata «Després d’una lectura de Dante», de Liszt. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *